nim20.jpg

PH-1263 Super Dimona

PH1263 vliegend

 

 

ONTWERP

De Super Dimona is een tweezitter touring motor gliderHet toestel is al lange tijd in productie bij Diamond Aircraft in Oostenrijk.
De kist is geheel van kunststof en uitgevoerd met Schempp-Hirth remkleppen. Het toestel is populair bij zweefvliegclubs waar het wordt gebruikt voor de opleiding en voor het slepen van zweefvliegtuigen. Daarnaast is het ook een zeer geschikt vliegtuig om mee overland te gaan.
Inmiddels zijn er al meer dan 900 exemplaren verkocht.
 

 

 

Tekening PH1263

 

 

 

 

KENMERKEN

Voor de mensen zonder zweefvliegachtergrond valt direct de grote spanwijdte op en de aanwezigheid van remkleppen in plaats van flaps. De grote spanwijdte zorgt voor een uitstekend glijgetal van 1:27.

De remkleppen worden in de landing gebruikt om lift kwijt te raken. Hiermee is het zeer eenvoudig om heel nauwkeurig het glijpad te corrigeren.

Het toestel kan praktisch overal opstijgen en landen. Van een korte grasbaan tot een lange betonbaan waar je tussen de verkeersvliegtuigen vliegt. Korte uitdagende velden zoals Helgoland zijn dan ook geen enkel probleem voor de ervaren piloot.

Door de relatief lage neusstand en de grote plexiglazen kap is het uitzicht naar buiten fantastisch !

 

 

PH1263 cockpit Custom

 

DE PH1263

De PH-1263 is in 2001 aangeschaft door der Stichting Dimona Flyers.

Het toestel is  uitgerust met alle moderne navigatiemiddelen zoals een Garmin 660, kunstmatige horizon, moderne transponder etc.

Het toestel heeft in 2014 een nieuwe motor gekregen. Bij het wisselen van de motor heeft de kist een grote onderhoudsbeurt ondergaan.

 

 

 

 

 

Motor 1263 Custom

 

 

TECHNISCHE SPECIFICATIES

De PH1263 is uitgerust met een Rotax 912 A3 motor. Deze betrouwbare motor draait op euro 95 of Avgas en heeft een vermogen van 80 pk.De motor verbruikt op kruishoogte circa 15 liter per uur.
Met een tank van 80 liter kun je dan circa 5 uur vliegen.  De actieradius is 875 km.Maximaal startgewicht is 770 kg.
Kruissnelheid 100-110 knopen.De spoed van de propellor kan worden versteld en in de vaanstand gezet worden tijdens het zweven.